Handdoeken maken deel uit van ons dagelijks gebruik, of het nu voor het gezicht is of voor de handen. Maar hun levensduur is beperkt – en daar is een goede reden voor.
Het constante gebruik van handdoeken leidt uiteindelijk tot slijtage. Dit is niet alleen lelijk, maar brengt ook hygiëne- en gezondheidsrisico’s met zich mee. Hier leggen we uit wanneer u uw versleten handdoeken moet weggooien.
Waarom handdoeken weggooien?
Net als ander textiel gaan handdoeken niet eeuwig mee. Maar ze moeten wel tegen een stootje kunnen. Er blijven vaak resten zoals cosmetische producten op achter en veelvuldig wassen laat ook zijn sporen na op het textiel. Ze slijten en de katoenvezels worden plat en gaan krassen.
Je moet de mogelijke gezondheidsrisico’s echter niet onderschatten. Ondanks veelvuldig wassen op 60 graden kunnen ziekteverwekkers blijven kleven en zich vermenigvuldigen, zoals gemeld door t-online. Dit werkt infecties en irritatie van de huid in de hand.
De eerste indicatie dat je je handdoek moet weggooien is een onaangename, muffe geur. Dit betekent meestal dat er een schimmelaantasting is, ook al is die nog niet zichtbaar. Dit kan allergieën en ademhalingsproblemen veroorzaken.
Wanneer moet ik mijn handdoek weggooien?
Het is moeilijk om een tijdslimiet vast te stellen. Het hangt af van de kwaliteit van de handdoek en de samenstelling ervan. Een ruwe schatting is dat de levensduur van een handdoek van hoge kwaliteit ongeveer drie tot vijf jaar is.
Verder geeft de uiterlijke staat van de handdoek meestal ook een indicatie. Als je handdoek al begint te pluizen of te knopen, kun je hem beter niet meer gebruiken om te drogen. Een geknoopte handdoek is ook een teken van vetluis. Deze kunnen ook de huid van gevoelige types irriteren en nare geurtjes veroorzaken.
Tip: Gooi oud textiel nooit helemaal weg bij het restafval. In plaats daarvan kunnen de oude handdoeken prachtig worden gerecycled en gebruikt als veelzijdige schoonmaakdoeken in het huishouden.