Experts raden aan om bepaalde voedingsmiddelen bij het ontbijt te vermijden. Een biochemicus uit Frankrijk onthult welke drank je ’s ochtends beter kunt vermijden. Lees meer.
Er zijn tegenwoordig verschillende plantaardige melkalternatieven, zoals soja, kokos, amandel of erwten. Havermelk is erg populair en is de meest favoriete optie. Vergeleken met vroeger is havermelk niet langer een nicheproduct en is het te koop in bijna elke supermarkt, discounter en drogisterij.
Havermelk is niet alleen erg populair bij veganisten, maar ook bij steeds meer mensen die dierlijke producten consumeren. Havermelk is voor veel mensen onmisbaar, vooral voor hun ochtendkoffie. Een expert raadt echter af om het populaire drankje ’s ochtends als eerste te drinken.
De vraag naar melkvervangers neemt toe, maar hoe milieuvriendelijk en gezond zijn plantaardige dranken eigenlijk? ÖKO-TEST onderzocht 36 haverdranken en gaf veel goede cijfers.
Havermelk als ontbijt: waarom is het beter van niet?
De posts van de Franse biochemicus en bestsellerauteur Jessie Inchauspé – op sociale media bekend als @glucosegodin – gaan voortdurend viral op Instagram & Co. De voedingsexpert post regelmatig op haar platformen over potentiële bloedsuikervallen. In één post illustreert ze bijvoorbeeld op indrukwekkende wijze de effecten op het lichaam van een matcha latte met havermelk in vergelijking met dezelfde versie met koemelk. De grafiek laat zien dat de versie met havermelk leidt tot een merkbaar hogere bloedsuikerspiegel.
Maar hoe komt dat? Ze schrijft: “Wist je dat havermelk een van de melksoorten is met meer koolhydraten? Het kan daarom leiden tot pieken in de bloedsuikerspiegel. Om zulke pieken te voorkomen, kun je beter kiezen voor een melk met vet en/of eiwit, zoals volle melk of, als je op zoek bent naar een plantaardig alternatief, ongezoete amandel- of sojamelk.”
In een video-interview gaat ze dieper in op de achtergrond en legt ze uit: “Havermelk wordt gemaakt van haver. Haver is een graan. En graan is zetmeel. Als je havermelk drinkt, drink je ‘graansap’ […] en dat leidt tot een hoge bloedsuikerspiegel.” Koemelk daarentegen bestaat voornamelijk uit eiwit en vet, terwijl ongezoete notenmelk ook een laag zetmeelgehalte heeft. Deze soorten melk zijn daarom een betere keuze dan koolhydraatrijke havermelk – tenminste als het gaat om het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel.
Het drinken van havermelk op een lege maag direct na het opstaan wordt sterk afgeraden. Voor degenen die de plantaardige drank niet willen opgeven, is het aan te raden om het na het ontbijt te nemen of het te combineren met een wandeling. Dit helpt om zogenaamde “glucose spikes” of bloedsuikerpieken te vermijden.
Een stabiele bloedsuikerspiegel is belangrijk
Als de bloedsuikerspiegel sterk schommelt, kan dit negatieve gevolgen hebben voor het lichaam. De dag beginnen met een koolhydraatrijke koffie met havermelk of een zoete boterham met jam kan bijvoorbeeld leiden tot trek, vermoeidheid en een onzuivere huid. Het is daarom belangrijk om koolhydraten bewust te kiezen en onderscheid te maken tussen “goede” en “slechte” koolhydraten.
Dit betekent natuurlijk niet dat havermelk volledig uit het dieet moet worden geschrapt. De effecten op de bloedsuikerspiegel kunnen van persoon tot persoon verschillen en het hangt ook af van de hoeveelheid. Maar in ieder geval kan de ochtendcappuccino of matcha latte af en toe vervangen worden door een alternatief, vooral als het op een lege maag wordt gedronken. Wat dacht je bijvoorbeeld van cashew- of amandelmelk als alternatief?